نیکنام ده یکی از روستاهای دهستان لواسان بزرگ بخش لواسانات در شهرستان شمیرانات استان تهران ایران است. این روستا در فاصله ۹ کیلومتری از شهر لواسان مرکز بخش لواسانات قرار دارد. نیکنامده پرجمعیتترین روستای شهرستان شمیرانات و بخش لواسانات است.
فارسی با لهجه لواسانی زبان رایج در روستای نیکنام ده است.نیکنامده از محلههای مختلف از جمله سوادَر، هنزا ، کهنه ده، دوآب و مرجارک و سومه وار تشکیل گردیده. نیکنام ده به عنوان مرکز دهستان لواسان بزرگ در همسایگی سد لتیان و در کوهپایه رشته کوه البرز قرار دارد. کوه دراز چشمه (خرندون) با ارتفاع ۲۴۰۰ متر مرتفعترین کوه روستای نیکنام ده میباشد. محصولات باغات این منطقه از جمله: گردو و گیلاس و آلبالو و… در بازارهای تهران و پردیس عرضه و بفروش میرسد. چشمه سارها و علفزارهای نیکنامده موجب رونق صنعت دامپروری و پرورش زنبور عسل گردیدهاست. روستای نیکنام ده از موقعیت توریستی و تفریحی بهرهمند است و میتواند به عنوان مقصدی مناسب پذیرای گردشگران و مسافران در روزهای آخر هفته باشد.فامیلی ملکیان ، طاهریان ، یافتیان ، جمالیان ، علیان و بند علیان ، سبزعلیان ، گندمی ، عبادی ، شیریجیان و خادمی از جمله فامیلی های معروف مردم این روستا است.
جمعیت این روستا بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ حدود ۳۴۴۱ نفر در ۱۵۰۰ خانوار بودهاست.
البته در سرشماری نفوس و مسکن سال۱۳۹۵ تنها جمعیت ثابت روستا احصا شده است.ولی بعلت آب و هوای معتدل کوهستانی نیکنامده و فاصله اندک آن از تهران،تعداد زیادی از هموطنان اقدام به خرید زمین و باغ و احداث ویلا برای سکونت در محل این روستا کرده آند.با در نظر گرفتن اینگونه شهروندان جمعیت روستای نیکنامده بالغ بر ۷هزار نفر(با استناد به سرشماری صورت گرفته توسط دهیاری نیکنامده)میشود.
پيشينه تاريخي :
نيكنام ده نيز همانند ديگر روستاهاي بخش لواسانات از قدمت طولانی برخوردار است. لواسانات و به تبع آن نيكنام ده بخشي از مناطق تحت فرمانداري شهر ري در دوره مادها بوده است.چهارصد سال بعد از ورود اسلام به ايران،اين دين مقدس توسط حسن بن زيد به لواسانات ميرسد در واقع مردم خطه لواسانات توسط حسن بن زيد (داعي الي الله) به اسلام و مذهب شيعه زيديه دعوت ميگردند. از اماكن تاريخي در روستاي نيكنام ده مي توان به استپه سومه وار اشاره كرد.اين تپه باستاني مورخ ۰۱ / ۰۷ / ۸۲ در فهرست آثار ملي ايران به شماره ۱۰۳۶۷ ثبت شده است.قدمت سفالينه هاي پيداشده در اين استپه به هزاره اول قبل از ميلاد ميرسد.